Wpływ ciśnienia na rozpuszczalność - prawo Henry'ego
Na rozpuszczalność gazów ma wpływ nie tylko temperatura (ze wzrostem temperatury rozpuszczalność gazów zmniejsza się), ale również ciśnienie. Rozpuszczalność wszystkich gazów rośnie, gdy wzrasta ciśnienie cząstkowe gazu nad roztworem. Na przykład stężenie \( \ce{CO_2} \) rozpuszczonego w napojach gazowych zależy bezpośrednio od ciśnienia cząstkowego \( \ce{CO_2} \) w fazie gazowej. Po otwarciu butelki ciśnienie spada, rozpuszczalność \( \ce{CO_2} \) maleje i tworzące się pęcherzyki \( \ce{CO_2} \) wydobywają się z napoju.
Ilościowo zjawisko to opisuje prawo Henry’ego.
gdzie:
\( K \) – stała Henry’ego (wyrażona w paskalach),
\( p \) - ciśnienie cząstkowe gazu,
\( x \) – ułamek molowy gazu w roztworze
Prawo Henry’ego jest spełniane jedynie przez gazy, które nie wchodzą w reakcję chemiczną z rozpuszczalnikiem. Dlatego nie stosuje się ono do układów typu: \( \ce{H_2O-SO_2} \), \( \ce{H_2O-NH_3} \) itp.